I trediverne opstod der blandt landets mange FDF-kredse et stort ønske om og behov for at eje en hytte til brug for weekendture og sommerlejre. Viborg FDF havde først en grund ved Vedsø på hånden, men to af kredsens førere, Paul Thomsen ’Buddebror’ og Olaf Nedergaard ’Laffe’ fik øje på et ensomt beliggende stråtægt bindingsværkshus i Vranum Bakker ved Hald Sø, så interessen for den første grund blegnede. Viborg FDF blev ejer af Vranum Bakkehus den 27. august 1936.

I besættelsesårene blev det ensomt beliggende Vranum Bakkehus brugt som depot for våben og skjulested for folk i modstandsbevægelsen, hvoraf en del bestod af kredsens førerstab. Det fortælles, at kom man uanmeldt til lejren en vinterdag, var der tit fyret op, selvom man ikke mødte en levende sjæl.

Natten mellem Skærtorsdag og Langfredag 1946 nedbrændte det stråtækte bindingsværkshus. Brandårsagen var en kortslutning i de elektriske installationer.

Selvfølgelig skulle Vranum Bakkehus genopføres, og den 19. september 1948 kunne man holde indvielsesfest i et flot, nyopført bjælkehus.

I 1977 påbegyndtes arbejdet med at udvide Vranum Bakkehus med en ny sovefløj. Der blev nærmest arbejdet dag og nat, og den 10.-11. juni 1978 kunne ned nye tilbygning indvies.

Bjælkehytten ligner stadig sig selv, som den ligger højt oppe i Vranum Bakker med den skønneste udsigt over Hald Sø – og kredsen bruger den flittigt. FDF Viborg 1 har nogenlunde fast to kredsweekends i hytten hvert år, og derudover bliver der jævnligt holdt klassemøder i området omkring hytten.