Program

Planlæg et godt program med masser af aktiviteter. Det er nemmere at skære lidt ned i programmet end at opfinde nyt program på lejren. Husk altid at printe programmet til alle lejrens ledere og tanter.

Gennemtænk lejrens deltagere og deres alder. Skal alle klasser have fælles program eller skal der være opdelte programpunkter? Når vi prøver at ramme alle aldersgrupper på én gang, så vil de små ofte finde det for svært og de største for kedeligt – og ingen er glade.

Er der noget som skal forberedes på klassemøderne inden lejren? Det kan være med til at skabe en rød tråd i møderne og motivere til at deltage i lejren.

Fordel opgaverne imellem jer og aftal altid på forhånd, hvem de er ansvarlig for at forberede og afvikle aktiviteterne. Alles ansvar bliver alt for nemt ingens ansvar.

Dagens ansvarlige

Udpeg gerne en leder som dagens ansvarlige og står for at samle trådene og lede jer trygt gennem dagens program. Denne leder sørger for koordineringen af dagens program, så alle er klar og tidsplanen overholdes eller justeres. Dagens ansvarlige sørger for, at børn, ledere og tanter får de rette informationer.

Det vil typisk også væres dagens ansvarlige, der sørger for at der bliver gået en "hygiejnerunde" mindst en gang dagligt på lejrens toiletter/baderum, så der sikres opfyldning af papir og sæbe, skift af håndklæder samt rengøring (om nødvendigt). Det er vigtigt at holde høj hygiejne, når mange er samlet under let primitive forhold.

På en stor lejr bør dagens ansvarlige ikke have andre opgaver denne dag.

Inspiration til program

Inspiration til andagter

Husk at planlægge andagterne inden en lejr og måske tilpasse dem til lejrens tema.

Siestaaktiviteter

Er det nødvendigt - er det ikke meningen, at vi alle skal holde fri? Jo, som udgangspunkt er siestaen hviletid og fritid for både børn og ledere. Men nogle børn har svært ved ”fri leg” uden rammer og regler, de skal måske hjælpes i gang eller ind i grupperne. I en pause kan de pludselig kan føle sig alene eller stå udenfor vennegrupperne og savne forældrene.

Det er derfor en god ide at udpege 1-3 ledere, som er sieasta-ledere. De skal være tilgængelige (som en slags gårdvagter) ved konflikter og spørgsmål. De sidder et sted, som alle børn kender og tilbyder voksenkontakt, hygge og små aktiviteter, som børnene frit kan vælge til og fra.

Forslag til siesta-aktiviteter (husk at pakke grejet)

 • Brætspil
 • Fodbold, rundbold og andre udelege
 • Tegning
 • Bøger, evt. højtlæsning
 • Kreative sysler
 • Gåtur

Lejrbål

Det er sjovt og hyggeligt at holde lejrbål sammen. Lejrbål er en fast tradition, som er med til at afslutte dagen i fællesskab. Et lejrbål behøver ikke være langt eller nyskabende - og der behøver sådan set heller ikke være ild. Særligt for de yngste er genkendelighed et hit.

 • Indlæg masser af sange, hvor alle er deltagende, det øger fællesskabsfølelsen
 • https://fdf.dk/inspiration/moedeaktiviteter/sketchdatabasen
 • Puslinge og tumlinge bør typisk følges direkte i seng efter lejrbålet eller overgå til en rolig aktivitet i selskab med ledere, det hindrer mange tilfælde af hjemve.

Sengetid

Følgende sengetider anbefales på lejre i FDF Aalborg 8 Nr. Tranders

Klasse Sengeklar/historie Sovetid
Puslinge 19.30 20.00
Tumlinge 20.00 20.30
Pilte 20.30 21.00
Væbnere 21.00 21.30
Seniorvæbnere 21.30 22.00
Seniorer under ansvar 24.00

 • Det kan sjældent betale sig at holde FDFerene oppe længere. Det fører til træthed og hjemve.
 • Det tager en halv time at få en flok klar til at gå i seng og læse historie, så sæt tiden af til det.
 • Ledere på sovesalene/ved teltene skaber tryghed og ro.
 • De yngste skal mindes om at børste tænder og tisse inden sengetid
 • Godnathistorie skaber ro, nærvær og tryghed. Læs mens børnene ligger i soveposerne, så vil de mest trætte falde i søvn.
 • Medbring udvalg af bøger fra lederrummet, men udvælg gerne en god bog hjemmefra. Stine C. kan altid bidrage med gode ideer fra biblioteket, også til de større FDFere.

Bilag

Se næste side for skabelon til weekend og sommerlejr – eller hent excel-fil her (OBS: Der er to faner)

Program

Program