Hjemve

Hjemve opstår oftest i de små klasser, men også større børn kan få hjemve. Det er meget naturligt for børn at have hjemve i større eller mindre grad. Det er vigtigt, at vi sammen håndterer det godt og undgår dårlige oplevelser.

Hvis du mener at hjemve er et problem for dit barn, så har vi erfaring, som vi gerne deler med dig.

Sådan gør vi i FDF

Lederne i kredsen stor erfaring, også når det handler om børn med hjemve. Som udgangspunkt sikrer vi, at der altid er aktiviteter for børnene, så tankerne går på glade ting i legen med vennerne og mødet med lederne. Der er altid en nærværende voksen til stede, der kan byde ind med hyggelig snak, sjov leg eller lidt omsorg, hvis det er det, der er brug for.

Desuden tager vi det meget alvorligt, at jeres børn er glade og trives. Lederne diskuterer altid løbende, hvordan det går, når vi er på tur og i det daglige, og om der er nogen, der kunne bruge lidt hvile eller ekstra omsorg. Desuden er der altid ledere tilstede ved sovetid, når børnene skal sove, og ofte læses der godnathistorie.

Generelt prøver vi på lejren så vidt muligt at få børnene til at blive på lejren, så længe vi vurderer, de stadig kan få en god oplevelse ud af det. Hvis de er kede af det om aftenen, forsøger vi som udgangspunkt altid at overtale dem til at blive til dagen efter. Det gør vi for at give dem muligheden for at bestemme sig, mens de er friske, fremfor når de er trætte. Vores mål er altid at børnene skal have den bedst mulige lejroplevelse og vores erfaring siger os, at hjemve før sengetid ikke altid er lig med at barnet faktisk gerne vil hjem, når det har det sjovt om dagen.

Vi kontakter selvfølgelig altid jer forældre, hvis det bliver nødvendigt.

Hvad kan I som forældre gøre?

Der er nogle gode råd, som i forældre bør benytte jer af.

- Undlad at ringe

Det er ikke nødvendigvis en god ide at kontakte dit barn under lejren. Et velment opkald eller en sms kan skade mere end det gavner, for det forstyrrer vores aktiviteter, og dit barn kommer til at tænke på dig og alt det derhjemme. Hvis du rigtig gerne vil høre hvordan dit barn har det, så skriv eller ring i stedet til dit barns leder, når børnene er puttet om aftenen. Der har vi som regel god tid og vil hjertens gerne forsikre dig om, at alt er godt. Vi kontakter dig ALTID, hvis der er behov for det, men intet nyt er faktisk godt nyt!

- Forbered jeres børn

Først og fremmest kan det være rigtig vigtigt, hvordan du omtaler det, at I skal undvære hinanden i weekenden eller den næste uge. Det er ikke altid en god ide at fortælle dit barn, hvor meget du kommer til at savne det, mens det er væk. Nogle børn vil nemlig gå og tænke på, at mor eller far savner dem, og kan derfor få lyst til at tage hjem - af bekymring for dig!

Sådan skal det jo helst ikke være. Derfor skal du prøve at fokusere på alle de fede oplevelser, barnet skal have og fortælle det, hvordan du glæder dig til at høre om det hele, når barnet kommer hjem igen.

Hvis emnet kommer op, så tal med børnene om, at det er helt i orden at have hjemve og savne dem derhjemme. Lær dem, at de skal tage fat i en leder for at blive trøstet, når det sker. Du bør under ingen omstændigheder love barnet ting som “hvis du bliver ked af det eller får hjemve, kommer jeg bare og henter dig”. Hvis barnet først har hørt dette, er det den eneste løsningsmulighed, de kan acceptere, og så er det ofte umuligt for os ledere at trøste. En sådan besked sender også et ubevidst signal om, at du ikke er helt sikker på, at det bliver en god oplevelse at være på lejr for barnet, og det øger simpelthen risikoen for, at jeres barn kommer hjem før tid og dermed går glip af nogle af de sjove, udfordrende og lærerige oplevelser, vi så gerne vil give dem.

- Mobiltelefoner

Hvis dit barn ikke er vant l at have en telefon, så er der ingen grund til at give det en med. Lederne har altid telefoner og dem kan børnene selvfølgelig låne, hvis der er brug for det.

Hvis dit barn normalt har en mobiltelefon, behøver du ikke tage den fra det, bare fordi det skal på lejr. Men tal med dit barn om, hvordan den skal bruges på en lejr. Hvis ikke de er en del af aktiviteten, skal mobiler ikke være fremme, og de kan også i pauserne være et forstyrrende element, som hindrer dit barn i at tage aktivt del i fællesskabet.

Især vil vi gerne have, at du opfordrer dit barn til at fortælle en leder, hvis det ringer hjem - igen for at vi kan være i nærheden, hvis det bliver ked af det.

Med mobiltelefonerne har vi fået en udfordring når vi er på lejr, nemlig at børnene kan ringe hjem, uden at vi ved det. Vi prøver selvfølgelig hele tiden at holde øje med børnene og sørge for, at de har det godt. Men det kan ske, at dit barn tænder sin telefon et fredeligt sted for at ringe hjem. Hvis du har dit barn i røret og det er ked af det, så bør du aldrig troppe op for at hente det, før du har talt med en leder.

Mens du har dit barn i røret, så prøv at få det til at finde en leder at tale med. Hvis det ikke selv vil finde en leder, så anbefaler vi, at du selv ringer til dit barns leder og fortæller, at der er et problem. Så kan vi nemlig tage hånd om det, og finde ud af, om det er noget, der kan løses her og nu, eller om det er nødvendigt, at du kommer.

En lejr er en stor oplevelse!

Vi glæder os altid til at tage på tur og lejr med jeres børn, og vi vil dem kun det bedste! FDF skal være både sjovt og udfordrende, og når vi i fællesskab klarer udfordringerne, vokser vi alle, og så er vi klar til at tage fat på endnu større udfordringer næste gang.