Projektbeskrivelse version 2

Indbyggerne i Tommerup Stationsby er generelt rigtig glade for naturen og de flotte omgivelser omkring byen. Men skovene omkring byen er privatejet og derfor også med begrænset adgang.

FDF Tommerup St. har fået unik adgang til et lille hjørne af et skovområde, som ligger i forbindelse med vores nye grundstykke, som vi er ved at udvikle på i forbindelse med flytning. Siden august 2022 har vi været i en flytteproces, som er gået fra at stå med et stykke bar mark og som så er under udvikling til en friluftsbase for vores medlemmer og lokalsamfund og andre interessenter.

Vi er en selvstændig forening under FDF, Frivilligt Drenge- og Pige Forbund. Vores fokus er at give børn og unge “et ståsted at møde verden fra”. Det har vi, i FDF Tommerup St., omsat til, at vi giver dem nogle unikke oplevelser med et fællesskab som har plads til alle, samt nogle færdigheder der kan gavne resten af livet.
Vi er en mindre kreds på omkring 50 medlemmer med nogle aktive, frivillige ildsjæle, som brænder for at give børn og unge i Tommerup St. og omegn et nyt mødested med rige udfoldelsesmuligheder for alle aldre.

Vi er en udekreds

Igennem de sidste 15 år, har de primære mødeaktiviteter været udendørs for vores medlemmer. Vi har en skurvogn til rådighed, som kan bruges i særlige tilfælde, men den er ikke vores primære mødested. At vi tænker vores aktiviteter udendørs, falder helt naturligt for vores FDF-medlemmer. De nyder udelivet - der er højt til himlen og man kan være som man er - i fælles rammer, opbygget af FDF og vores frivillige ledere.

Kredsens medlemmer er delt i tre grupper, afhængig af alder og klassetrin og vores styrke er at vi kan have alle tre grupper til møde på vores friluftsbase samtidig, både hver for sig i hver sin base, men også samlet alle sammen i bålhytten.

Under opbygning

Vores lejede område er tidligere landbrugsjord, som vi har fået en lejekontrakt på 3000 kvadratmeter jord og derudover har vi lejet et stykke af den omkringliggende skov på cirka 2000 kvadratmeter. Fælles for begge områder, er at de har en lejekontrakt med en varighed på mindst 20 år og genforhandling om 15 år.

Siden vi overtog marken i august 2022, er der sket en hel masse. Vi har fået flyttet vores skurvogn og container, så vi har lidt opbevaringsplads. Vi har fået flyttet alle materialer og andet, som vi havde på den gamle grund og vores store shelter ind i skoven til den kommende shelterplads. Sidst men ikke mindst, så har vi fået opført en stor bålhytte med borde og bænke, som kommer til at blive vores primære samlingssted.
Det var første fase af vores projekt.

Fremtidige projekter

Det er tanken, at vi først og fremmest skal have hegnet vores område ind, primært for at beskytte landmanden og hans afgrøder på resten af marken.

På vores markområde mangler vi stadig en del. Vi har planer om at få to containere mere til opbevaring af vores materialer, telte og grej samt vores værktøj og maskiner. Vores containere skal overdækkes med tømmer og tagplader, dels så de holder længst muligt, men også for at de ikke skæmmer naturområdet med metal midt i naturen.

Desuden skal der etableres en lille åben hytte til mødeaktiviteter for vores ene gruppe.

Der skal sås en masse græs til leg og spil og der skal plantes planter, træer og blomster, så vi kan studere biodiversitet på nærmeste hold.

Da vores grund ligger henlagt i totalt mørke om aftenen, har vi planer om at etablere sensorstyret solcellelamper langs nogle stier på grunden. Vi har endnu ikke indlagt strøm på grunden, hvilket selvfølgelig også er et ønske på sigt, sammen med vand og kloakering.

Det er tanken, at markområdet primært skal bruges af vores egen kreds, men med mulighed for at det også kan benyttes af skolen og daginstitutionerne. Det er også på vores grund, der vil være mulighed for andre offentlige arrangementer, som f.eks. den årlige (og eneste) Skt. Hans fest for byens børn og voksne

Vores skovområde kommer til at indeholde en shelterplads. Vi har allerede etableret vores eget shelter samt fået sponsoreret et shelter inde i skovkanten, men vi forestiller os at der skal være tre shelters, så der er sovepladser til cirka 25 personer. De kommer til at ligge lige i kanten af skoven, så man både kan nyde udsigten over marken og samtidig kan nyde skovens lyde.

For at imødekomme madlavningsaktiviteter på shelterpladsen, vil der være mulighed for at benytte sig af bålhyttens bålplads og andre faciliteter. Der vil være et stort bord/bænkesæt og mulighed for at lave hængekøje pladser. Der er desuden etableret et multtoilet i forbindelse med shelterpladsen. Med det hele på plads, vil der være mulighed for en hel skoleklasse at overnatte på shelterpladsen.

Endvidere skal der opføres et madpakkehus med bord/bænkesæt i skovkanten. Tanken er her, at det skal tiltrække skovturs gæster til området og de så har mulighed for et lille hvil eller nyde en medbragt madpakke.

Skoven er fredskov, men i samarbejde med Skov- og Naturstyrelsen, Skovfogeden og Skovejer har vi fundet ud af, hvad der må laves og hvor det må laves henne og alle nødvendige tilladelser er givet til dette.

Vores drømme er, på sigt, at vi har opbygget en friluftbase på både mark og skov området, som er til glæde og gavn for alle i og omkring Tommerup Stationsby, som har lyst til at benytte sig af det. Vi drømmer om skilte og sjove interaktive lege i skoven, så man med få midler kan lære nyt om netop vores skovtur. Vi drømmer om store informationstavler, hvor man dels kan læse om kommende arrangementer og området i sin helhed, men også hvor vi kan fremhæve alle de, som har hjulpet os frem mod det der er blevet etableret.

Vi har følgende, som er flyttet fra tidligere område:

  • Et shelter
  • En mandskabsvogn/Skurvogn til opbevaring af materialer
  • En container til redskaber
  • Multtoiletter

Vi har skaffet midler til, fået opført/etableret:

  • Ny bålhytte på 8 x 12 meter og lagt en bund af fliser.
  • Et shelter i skoven
  • Bord/bænkesæt til bålhytten

Vi ønsker at etablere følgende på vores nye område, både mark og i skoven

  • Stisystemer gennem grunden så der er optimale betingelser for biodiversiteten trives
  • Solcelledrevet bedlamper, så stierne kan oplyses let i mørket
  • Genopladelige batteridrevet lamper til stierne i skoven, så det er nemmere at finde vores grund
  • Græs og blomsterenge samt træer og buske
  • Overdækning til samlingssted for mindre gruppe
  • Madpakkehus til skovens gæster
  • Borde og bænke i solide materialer til madpakkehus og overdækninger
  • Aktivitetskasser, så man kan nærstudere naturen i børnehøjde
  • Grej til bål aktiviteter ved shelterplads, stativ, bålfad, mv.
  • Pizzaovn til pizzabagning mm. ved store og små arrangementer
  • Informationstavler om området, kommende aktiviteter, samarbejdspartnere og sponsorer
  • Vejviserskilte, så vi er nemmere at finde
  • To containere til opbevaring af vedligeholdelses-maskiner og materialer
    • Containere skal inddækkes i naturlige materialer, så de ikke skæmmer naturen og samtidig holder længere
  • En ekstra mandskabsvogn til opbevaring af materialer og eventuelle indendørs møder
  • En ekstra mandskabsvogn til toilet- og badefaciliteter, så der kan holdes lejre på grunden
  • Etablering af el, kloakering og vand så vi kan tilbyde rindende vand og lys.

Lokale samarbejdspartnere:

Tommerup St. er en by med omkring 2500 indbyggere, med skole, institutioner, indkøbsmuligheder og diverse idrætsfaciliteter. Som navnet antyder, er det en stationsby med den vestfynske hovedbane kørende direkte gennem byen. Herfra kan man tage regionaltoget til og fra Odense på bare 11 minutter - eller Middelfart på 30 til 45 minutter. Vi er derfor et område som er yderst attraktivt for tilflytterne.

Her i byen vægtes fællesskab højt og mange nyder at bruge de omkringliggende skove aktivt til både løb, gåture eller ude-fitness. Tommerup St. er omringet af skovområder, hvor der enten er sammenhængende stier eller også er de under etablering. Det betyder et rigt dyreliv og gode muligheder for rekreative muligheder for lokalsamfundet.

Vi har et tæt samarbejde med den lokale folkekirke, Broholm Kirke, som vi afholder nogle arrangementer sammen med, så som hotdogs gudstjenester og eneste offentlige fastelavnsfest i området.

Derudover samarbejder vi med den lokale handelsstandsforening, City Tommerup, hvor vi blandt andet har påtaget os at opsætte flagallé gennem Tommerup St. ved konfirmation og andre særlige lejligheder. Samtidig står vi for opsætning af julebelysning i byen og hjælper til fx når City Tommerup har arrangementer for lokalområdet. Dette belønnes årligt med et pænt tilskud. Vi er også den forening, som stiller op, når City Tommerup skal bruge frivillige hænder til pølseboden eller sælge kaffe til halloween- og julearrangementerne mv.

Vi har også et rigtig fint samarbejde med byens 2 børnehaver og den lokale folkeskole. Her har vi tidligere haft samarbejde omkring naturens dag. Skolen bruger jævnligt vores område, da der er god mulighed for både at studere naturen men også fællesskabet i klassen. De seneste år med nedlukning og hjemmeundervisning var en udfordring for alle, men her var det muligt for os at hjælpe skolen, da der kunne laves udeskole på vores område.

Desuden har vi også en god dialog med Tommeruppernes Lokalråd, som er meget aktive inden for byudvikling og etablering af fælles arealer og har blandt andet, lige nu, gang i at etablere og udbygge det stisystem som allerede er i området i samarbejde med Assens Kommune.

Alt i alt ser vi os som en del af et stort fællesskab i Tommerup St. hvor vi, trods vores kreds’ størrelse, har en meget stor berøringsflade i byen. Alle ved hvem vi er og hvad vi står for. Når nogle har brug for hjælp, er det ofte os de kontakter. Vi sætter en stor ære i at være synlige og imødekommende overfor nye tiltag i byen og gør hvad vi kan for at gøre byen til et godt ståsted for alle.

Vi glæder os til at tage vores nye område rigtigt i brug og ser frem til, at familien Tommerup får mere glæde af skoven ved hjælp af vores nye faciliteter.

  • Kredsleder Jesper Skov og bestyrelsesmedlem Mie Sørensen