Der var masser af spænding og forventning i øjnene på de børn, unge og ledere, som mødtes ved Tåsingeskolen i Vindeby for at drage afsted på sommerlejr i Nordjylland. Humøret i minibusserne var højt fra første meter, og derfor gik turen til frokostpausen ved Ejer Bavnehøj også rigtig hurtigt. Utålmodigheden og ”Er vi der snart?”-spørgsmålene indtrådte først, da vi for alvor nærmede os Myrebo i Hammer Bakker, hvor vi skulle have vores fælles base i løbet af ugen. Her fik puslingene og tumlingene hurtigt gjort køjerne klar, og seniorerne slog deres telt op, inden vi skulle i gang med at lave vores egen aftensmad. Kylling og masser af grønsager blev blandet sammen i foliebakker, og det hele blev tilberedt over bålet, så vi lugtede alle sammen lige fra begyndelsen af en rigtig FDF-sommerlejr. Seniorerne havde planlagt et fedt lejrbål med gode sange og klassiske sketches og konkurrencer, så da det var tid til at gå i seng, var vi lige fra første dag godt i gang med lejren.

Ved morgenmaden tirsdag annoncerede lederne, at der i løbet af lejren ville blive uddelt ordenspoint for oprydning på sovesalene, og det var en konkurrence, som børnene straks engagerede sig i. Koste, støvekoste og karklude var i gang, så alt var klar til inspektionen fra de strenge dommere. Derefter gik vi i samlet flok en kilometer hen ad skovvejen, for seniorerne skulle afsted på deres 20 km lange hike til en shelterplads ud til Limfjordens bred. På vejen skulle de løse en række opgaver og selv sørge for at købe ind til de forskellige måltider, og hele turen foregik i godt humør. Samtidig løb de ind i folk, som de havde mødt i forbindelse med andre FDF-arrangementer, ligesom personer fra de lokale FDF-kredse også bemærkede skjorterne og talte lidt med vores seniorer. Det er dejligt at opleve, hvordan FDF-fællesskabet hele tiden er levende, og at der overalt er mulighed for tilfældige møder med andre FDFere.

Puslingene og tumlingene fulgte seniorerne godt på vej, men de yngste drejede fra for at tilbringe formiddagen i Skovdyrehaven, hvor de kunne betragte og lege lidt med de mange dyr, og de kunne lege sammen på de forskellige legestationer rundt i haven. Efter frokost satte vi kursen mod Bisnap Strand ved Vendsyssels østkyst, men da der desværre var ret mange brandmænd i vandet, måtte vi i stedet for at bade rigtigt nøjes med at lege og soppe rundt i vandkanten. Humøret var dog stadig højt, og fantasien og ingeniørkundskaberne fik frit løb i arbejdet med at bygge sanddæmninger som beskyttelse mod brandmændene. Efter aftensmaden var der igen lejrbål, inden en flok trætte puslinge og tumlinge gik i seng med masser af oplevelser og indtryk på nethinden.

Onsdag var det tid til udflugt til Aalborg, hvor vi skulle opleve Tall Ships Race – selvfølgelig først efter en grundig rengøring af sovesalene. Der var masser af store og flotte skibe at kigge på, og da vi havde spist frokost på havnen, kom vi om bord på et stort mexicansk skib med et gigantisk flag, som vi allerede havde set fra Limfjordsbroen. Det gjorde stort indtryk på både børn og ledere, hvordan arbejdet foregår på skibet, og ikke mindst hvor dygtige matroserne er til at binde knob og holde skibet rent – der var i hvert fald lidt inspiration til rengøringen på sovesalene. Vi tilbragte eftermiddagen med at lege og slappe af i hinandens gode selskab, mens vi ventede på, at seniorerne skulle vende hjem fra hiken. Nogle af drengene påtog sig ansvaret for aftenens lejrbål og gik på jagt efter godt brænde i skoven, og de endte med at have samlet brænde nok til resten af ugen - drengene kastede sig også med stor iver over arbejdet med at save brændet til, så der var gang i lejren, selv om der ikke var lagt et program. Netop som vi havde serveret aftensmaden, vendte seniorerne tilbage, så vi kunne holde lejrbål sammen igen og fortælle hinanden om de store oplevelser, vi havde haft hver for sig.

Torsdag morgen var der igen en heftig trafik med koste og andet rengøringsudstyr, men ellers gik formiddagen på lejren med at forberede jagten på røverskatten, som skulle foregå om eftermiddagen. Puslingene og tumlingene tilbragte derfor tiden i hytten med at lave små figurer og få malet seje ar i ansigtet, ligesom der også var tid til, at hver enkelt lavede sit eget eksemplar af årets sommerlejrmærke, nemlig en lille blå læderlap, der kan hænge i skjorten. Seniorerne tog samtidig på tur til Hjørring, hvor der igen var lejlighed til at møde bekendtskaber fra andre FDF-arrangementer, men ellers gik tiden med at gå i butikker og tage på café, inden det blev alvorligt. Seniorerne skulle nemlig stå for aftensmaden, og ambitionerne blev sat højt, da planerne gik i retning af at tilberede et rigtigt julemåltid, og derfor måtte seniorerne slæbe posevis af råvarer gennem regnvejret fra supermarkedet i Vestbjerg tilbage til Myrebo. Så gik eftermiddagen ellers med at skrælle kartofler, skære agurker til agurkesalat, lave flæskesteg og sovs og i det hele taget få det hele timet, så alt var klar samtidigt. Mens de ældste arbejdede, var puslinge og tumlinge på løb med forskellige poster, som alle blev løst med stort engagement. De skulle både lave en vandrestok, skyde til måls, bage bålpandekager, løse koder og håndtere en avanceret installation med en skattekiste, der i absolut stilhed skulle hæves væk fra røverne og sættes ned igen uden at blive opdaget. Da det endelig blev spisetid, var forventningerne til julemiddagen i top, og de blev til fulde indfriet, selv om rødkålen var erstattet fra af sauteret hvidkål – det gjorde dog absolut ikke oplevelsen dårligere. Mens vi spiste, begyndte nogle gæster at dukke op, og det var familiemedlemmer, som bor i nærheden af Myrebo, og som gerne ville kigge ind til de lejrdeltagere, de kender, og de var naturligvis med til det afsluttende lejrbål. De var alle også så flinke at have forskellige godter med i form af en flot kage, slik og flødeboller, så det var rigtig hyggeligt. Ved lejrbålet blev det også afsløret, hvem der havde vundet oprydningskonkurrencen og skattejagten, og afgørelserne var begge meget tætte, og alle havde gjort deres bedste for at vinde.

Fredag formiddag var der igen gang i oprydning og rengøring, men denne gang var det den helt store tur, for nu var det tid til at rejse hjem igen. Børnene havde hurtigt styr på bagagen, og de var gode til at hjælpe med rengøringen. Mens nogle seniorer pakkede teltet sammen, sørgede andre for at arrangere rollespil, så lederne fik tid og plads til at skrubbe godt igennem, så vi kunne køre sydpå og hjemad til tiden. Der var noget mere ro i busserne på hjemturen, men efterhånden som vi igen nærmede os Tåsinge, steg stemningen, og det var tydeligt, at alle glædede sig til at komme hjem igen. Da vores konvoj drejede ind på skolens parkeringsplads, var det også en flok glade forældre og søskende, der endelig genså lejrdeltagerne, som er fyldt godt op med fortællinger om oplevelser i FDF-fællesskabet, og der må være historier nok til flere dage.

Endnu en gang havde vi en rigtig god sommerlejr, og det er helt specielt, at børn, unge og voksne kan være sammen og bidrage til de fælles oplevelser, der giver varige indtryk. De fleste puslinge og tumlinge var med på lejr for allerførste gang, men på trods af det var der ingen særlig grad af hjemve, for i stedet for at være kede af det, talte vi mere om alt det, vi kan fortælle om, når vi kommer hjem igen. Alle har klaret turen så flot og bidraget til det gode humør, og seniorerne har også optrådt som gode forbilleder på mange forskellige områder. De har jo oplevet en masse i FDF og deler gladeligt ud af deres erfaringer, og vi har ofte hørt udbrud som ”Det glæder jeg mig til!” eller ”Det skal jeg med til!”, når puslingene og tumligene lyttede til seniorernes historier. Også deres store engagement i at holde forældre og andre interesserede opdateret med løbende opslag på sociale medier betyder meget for både lejrens deltagere og ikke mindst dem derhjemme. Det hele går simpelthen op i en højere enhed for børn, unge og voksne, når vi er sammen, sådan som vi kan være det på sommerlejr med FDF.

Dansk Ungdoms Fællesråd har ydet økonomisk støtte til vores sommerlejr gennem midler fra Lokalforeningspuljen.