I FDF har vi de næste år fokus på fællesskab og relationer af høj kvalitet for derigennem at fastholde børn og unge.

Ud fra ideen om at ’Det er aktiviteter, der tiltrækker, men relationer der fastholder’.

I begyndelsen af 2018 gennemførte en ungdomsforsker en undersøgelse blandt otte kredse, der er dygtige til at fastholde medlemmer.

Fastholdelsesrapporten peger på et stort behov for kvalitet i vores møde med børn og unge. Relationer i FDF er vigtige, men vil vi fastholde, skal FDF være mere end blot et sted, hvor man mødes med vennerne.

Børnene og de unge stiller krav til både mødets indhold og til de voksne. Mødet skal rumme planlagte og nytænkende aktiviteter, som udfordrer på et passende niveau. Fagligt og socialt kompetente ledere skal tage ansvar for mødets indhold og afvikling, de skal uddelegere ansvar og give plads til spontanitet.

Kort sagt; der skal være tænkt over tingene og være sammenhæng mellem samværsformer og aktiviteter i DET GODE MØDE. Med ét ord kan man opsummere det med: kvalitet.

Kvalitet i mødet er den udfordring, som kredsene skal arbejdet med. Et møde med spændende aktiviteter der tager udgangspunkt i FDFs værdier, og en leder, som tager ansvar. Der findes næppe en leder i FDF, som ikke anstrenger sig for at planlægge og afvikle det bedst mulige møde hver uge. Så kan vi overhovedet gøre det meget bedre? Ja, hvis vi ser på lederrådet som et fællesskab, der deler ansvaret for en høj kvalitet i kredsens arbejde. Vi skal gøre op med, at hver leder har ansvar for sin egen klasse. Alle ledere skal føle et fælles ansvar for, at alle kredsens møder er gode.

Vi skal dyrke en kultur, hvor vi tør se kritisk på os selv og stille krav til hinanden. Det kan ske gennem f.eks. værktøjer til kredsens selvevaluering og selvrefleksion, feedback og sparring på hinandens møder. Vi skal lære af hinanden og spille hinanden bedre. Vi skal gøre det, vi gør mere bevidst

– og have opmærksomhed på, hvad vi gør godt, og så gøre mere af det. I det arbejde er FDFs pædagogik et vigtigt værktøj. I en sådan bevægelse spiller kredslederen en vigtig rolle som leder for lederne. Et fokusområde er derfor at uddanne kredslederne til at lykkes med en opgave, der kan være udfordrende i en frivillig kultur.

For at understøtte kredsene i dette arbejde tager FDFs Forbundssekretær i Landsdel 4, i efteråret på tur med et færdigt oplæg netop om Det Gode Møde.

Book allerede nu din forbundssekretær!

Kære Kredse,

Jeg tager i efteråret (august - november) på tur med et oplæg om Det Gode Møde. Oplægget kan tage 1-3timer alt efter hvad I har af tid. Det kan passes ind på et ledermøde, eller en planlægningsdag.

På et ledermøde kan det give jer et fælles billede af hvad kvalitet i jeres møder skal være, hvad man skal være opmærksom på som leder og hvilke værktøjer man kan bruge som hjælp.

PÅ et tre-timers kursus, dykker vi ind i hvad det gode møde er i jeres kreds, hvad kvalitet er, , hvordan I laver en god sæson og man lokalt kan arbejde med ideudvikling af møder.

Book nu på Landsdel4@fdf.dk

Jeg håber I vil lege med.

De bedste hilsner,

Rasmus Ottosen

Forbundssekretær