Støbejern
Almindelig vedligeholdelse og brug:
- Brug ikke sæbe i støbejernsgryderne – kun varmt vand.
- Sørg for, at gryden er HELT tør før du giver den olie. Varm den eventuelt tør.
- Smør altid med olie når du er færdig med at bruge støbejernsgrej. Hvis du har vasket gryden på ydersiden, skal denne også have olie. Fx vindruekerneolie er velegnet. Alt madolie kan bruges. De smagsneutrale er bedst.
- Efterlad aldrig grejet beskidt og vådt – Det ruster på ingen tid
- Hvis noget brænder fast, så kom vand og rigeligt med groft salt i gryden og lad dette koge i 1-2 minutter. Det løsner det meste, som er fastbrændt.
- Du behøver ikke vaske sod af ydersiden. Men madrester skal naturligvis vaskes af ydersiden med varmt vand.
Hvis gryderne er blevet meget beskidte, eller der er fastgroet mad i dem, er der to veje af gå: | |
Metode 1: 1. Brug gerne stålsvampe uden sæbe. Og knofedt.
2. Vask gryden i varmt vand og opvaskemiddel.
3. Imprægner gryden (Gælder også for nye gryder):
| Metode 2: 1. Varm gryden op på bålet.
2. Vask gryden i varmt vand og opvaskemiddel. 4. Imprægner gryden (Gælder også for nye gryder):
|
Kindling Cracker
Store som små, laver nemt brænde, uden at komme til skade med en kindling cracker. På en Kindling Cracker kløves brændet med mukkertslag. Brændet placeres i sikkerhedsringen på den buede knivsæg og du slår det i enden med en mukkert så det flækker. Sikkerhedsringen sørger for at mukkert og dine fingre ikke kommer i nærheden af klingen - det er verdens sikreste brændekløver 🔥
Se mere her.
Varmluftsovn i støbejernsgryde