Opskrift

Alle grøntsager rengøres og snittes i små stykker.

Gulerødder, selleri og kartofler skal gerne skæres i cirka lige store tern for at skulle koge lige længe.

Bacon brunes i gryden. Herefter svitses løg, hvidløg og porre. Når løgene er blevet mere gennemsigtige og blanke kommes resten af grøntsagerne i og der svitses videre.

Når grøntsagerne er brunede puttes tomater og bouillon i og det hele bringes i kog.

Kogetiden varierer meget alt efter størrelserne på de tern man har skåret.

Tilsæt italienske krydderier/krydderurter efter smag – fx timian, rosmarin, basilikum, oregano, paprika, chili.

Tilsæt brændenælder.

Nudlerne tilsættes når man vurderer at den resterende kogetid på grøntsagerne svarer til pastaens kogetid.

Variationsmuligheder

Andre ingredienser:

  • Minestrone er italienernes suppesvar på pizza. Det vil sige, at minestrone til alle tider er blevet lavet efter de forhåndenværende råvares princip. Man bruger de grønsager, som man lige har eller nemt kan skaffe. Det der lige passer til årstiden.
  • Stort set alle grøntsager kan gå i en minestrone, så det er ikke så vigtigt, om man kan skaffe det ene eller andet. Har man ikke så mange tunge grøntsager kan man tilføje flere nudler for at retten skal mætte ordentligt.
  • Rodfrugter er friskest og billigt i efteråret og om vinteren. Derfor er årstidsbarometret beskrevet som det er.

  • Stort set alle krydderurter kan med fordel tilføjes denne ret. Løvstikke er fx meget velsmagende. Pebermynte og lignende er ikke super velegnet.

  • Fra naturens spisekammer er det oplagt at tilføje frisk skvalderkål, løgkarse og/eller ramsløg. Ramsløg findes om foråret. De øvrige ting er bedst om foråret og i forsommeren, men friske skud kan bruges sommeren igennem.

  • Styrken på retten kan varieres væsentlig alt efter om man tilføjer fx frisk eller tørret chili.

Barometer

Sæson 1,2,3,4

Billig til dyrt 2

Let til svært 1

Aktivere få til mange 4

Mætter få til mange 5

Kan man nå det på 1½ time? Ja

Indgredienser

250 g bacon

3 stk løg

3 fedhvidløg

3 stk gulerødder

1 stk porre

½ stk selleri

3 stk kartofler (store)

1 ds flåede tomater

2 stk bouillonterninger og vand der svarer til i mængde

150 g suppehorn eller små stjerne-pastaer

2 liter Brændenældeblade

forskellige italienske krydderier eller krydderurter (se nedenfor)

Udstyr

Stor bålgryde. Mest velfungerende er potjie pots eller andre støbejernsgryder.